Utilizarea unei masini pentru aplicat cant mobile

Ce aplicatii pot realiza cu ajutorul unei masini pentru aplicat cant mobile?

In industria de prelucrare a lemnului, daca discutam despre fabricarea mobilierului discutam, implicit despre masini pentru aplicat cant PVC si ABS.

masina aplicat cant

Cantul PVC („ Poly Vinyl Chloride”), e un plastic dur, care arata foarte bine indiferent daca este mat sau lucios. Acesta are un aspect elegant si poate fi aplicat pe placi subtiri (usi, rafturi, pereti pentru dulapuri), placi groase (blaturi de bucatarie).

La fel ca si ABS-ul, cantul PVC este antivandal si rezista la uzura extrema (frecare si lovire).

Pe piata de profil sunt disponibile doua variante de cant PVC, si anume: una care se lipeste cu adeziv aplicat pe banda si alta pre-adezivata (au pe spate un strat termoadeziv). Pe piata utilajelor pentru prelucrarea lemnului sunt disponibile atat masini pentru aplicat cant pre-adezivat, precum si masini care sunt dotate cu un rezervor de adeziv ce este aplicat prin incalzire pe banda.

In majoritatea atelierelor medii sau mici, se utilizeaza masini pentru aplicat cant mobile. Aceste masini sunt, de obicei, solutia ideala pentru aceste ateliere permitand aplicarea canturilor si pe margini drepte si pe margini curbe rapid si corect.

aplicat cant pe drept

 

 

 

aplicat cant pe drept

 

 

Inainte de a aplica cantul se curata bine placa de pal de praf si rumegus. Banda de cant se introduce intre rolele unei masini pentru aplicat cant care va aplica adezivul incalzit pe banda.

Prin presarea masinii, cantul este aplicat pe marginea placii de pal.

aplicat cant pe curb

 

 

 

aplicat cant pe curb

 

 

 

In alegerea adezivului trebuie tinut cont ca unele masini pentru aplicat cant permit reglarea temperaturii de incalzire, gama de adezivi ce pot fi utilizati fiind mai larga.

Cantul nu se cumpara exact pe dimensiunea pal-ului. latimea sa trebuie sa depaseasca grosimea placii. Din acest motiv, intotdeauna va ramine de taiat surplusul de pe o parte si cealalta.

Cantul ABS este gros, din plastic dur, se taie foarte greu cu cuterul. dar poate fi taiat cu un trimmer electric. In cazul cantului PVC, surplusul poate fi curatat si cu un trimmer manual.

trimmer

 

 

trimmer

 

 

 

 

 

In speranta ca informatiile prezentate va sunt utile pentru alegerea sau utilizarea unei masini pentru aplicat cant va promitem ca vom reveni cu informatii suplimentare referitor la aplicarea cantului intr-un articol ulterior.