Strunguri pentru metal pentru incepatori

Pentru ce sunt utilizate modelele de strunguri pentru metal?

In industria de prelucrare a metalului prin aschiere acestea ocupa un loc de cinste revine deoarece pot realiza operatiuni complexe de aschiere.

Principiul de functionare al acestor strunguri este relativ simplu: piesa de prelucrat este rotita in jurul unei axe pentru realizarea diferitelor operatiuni precum taiere, slefuire, gaurire, deformare, strunjire, filetare etc.

Pe piesa de lucru actioneaza scula taietoare pentru a crea un obiect care are simetrie fata de o axa de rotatie.

In cazul modelelor de strunguri pentru metal, bucati din piesa de lucru sunt indepartate utilizand o scula taietoare fixata, de obicei, pe o sanie mobila sau o tureta si care este impinsa impotriva piesei de prelucrat manual sau utilizand motoare controlate computerizat.

In categoria strungurilor pentru metal se regasesc: strunguri cu ax conducator, centre de prelucare, strunguri universale, strunguri universale cu afisaj digital inclus, strunguri ciclice cu comanda numerica.

Strunguri cu ax conducator

In cazul modelelor de strunguri cu ax conducator, portcutitul este pozitionat cu acuratete cu ajutorul unui surub de ghidare (ax conducator).

Portcutitul acestor modele poate fi actionat manual sau automat pentru a producediferite piese precum filete sau roti dintate. Transmisia avansului se realizeaza cu ajutorul unei piulite ce ruleaza pe surubul conducator.

strunguri cu ax conducator bw

Centre de prelucrare

Centre de prelucrare pentru metal sunt numite modelele de strunguri care sunt dotate si cu unitate de frezare.

Aceste centre de prelucrare sunt, in esenta, strunguri cu ax conducator care au montata in partea superioara cate o unitate de frezare actionata de motor individual.

Atunci cand se utilizeaza unitatea de frezare, sania strungului este utilizata ca masa pentru frezare.

Aceste centre de prelucrare sunt foarte des intalnite in micile ateliere de prelucrari metalice, ateliere de reparatii sau institutii de scolarizare.

centre de prelucrare bw

Strunguri universale

Sunt numite strunguri universale strungurile care prin gabaritul si dotarea lor pot realiza lucrari de strunjire universale.

Acestea sunt des intalnite in atelierele de prelucrari metalice deoarece ofera numeroase posibilitati de utilizare.

strunguri universale bw

Strunguri universale cu afisaj digital inclus

Strungurile universale cu afisaj digital inclus sunt dotate suplimentar fata de cele din categoria anterioara cu un afisaj digital.

Afisajul digital cu care sunt dotate modelele pemit citirea rapida a cotelor si limitarea cursei pana la anumite cote.

Utilizarea strungurilor universale cu afisaj digital inclus in defavoarea celor fara afisaj digital este argumentata de reducerea timpilor de executie cu pana la 50%.

strunguri universale cu afisaj digital inclus bw

Strunguri ciclice cu comanda numerica

In ceea ce priveste categoria de strunguri ciclice cu comanda numerica, acestea sunt dotate cu panouri de comanda ce permit programarea pentru realizarea automata a piesei de executie.

Acestea permit posibilitatea memorarii programelor de executie si rularea ciclica a acestora.

strunguri ciclice cu comanda numerica bw

 

Masinarii foarte complexe, masinile strunguri sunt esentiale pentru prelucrarea prin aschiere a metalelor.

Deoarece este impropriu sa discutam in doar cateva randuri despre caracteristicile tehnice ale acestor echipamente, promitem sa revenim cu articole suplimentare despre strunguri.