Pregatirea lemnelor de foc

De ce trebuie sa ne preocupe pregatirea lemnelor de foc?

Desi in secolul nostru tot mai multe persoane opteaza pentru sisteme de incalzire electrice sau pe gaze nu trebuie neglijata pregatirea lemnelor de foc.

In situatii extreme, atunci cand locuiti in zone izolate sau exista riscul intreruperii chiar si temporare a furnizarii de gaze naturale, un foc in locuinta dumneavoastra va poate ajuta atat sa va incalziti, cat si sa creati o atmosfera relaxanta.

Cu toate ca trendul este de a se merge pe incalzirea cu ajutorul sistemelor electrice sau alimentate cu gaze naturale, in ultima vreme se observa o tendinta de imbunatatire progresiva a masinilor pentru pregatirea lemnelor de foc.

Pregatirea lemnelor de foc presupune totalitatea operatiunilor ce trebuie realizate pentru a obtine din busteni lemnul ce poate fi utilizat pentru incalzire intr-o soba sau centrala.

Masini pentru pregatirea lemnelor de foc

In categoria masinilor pentru pregatirea lemnelor de foc sunt cuprinse masini pentru despicat bustenii si ferastraie circulare pentru taiat lemne.

Pregatirea lemnelor de foc – masini pentru despicat bustenii

Utilizarea de masini pentru despicat bustenii este esentiala pentru pregatirea lemnelor de foc.

In functie de locatia unde vor fi utilizate, aceste masini pentru despicat bustenii sunt dotate cu motoare electrice sau doar cu priza de putere pentru racordarea la un tractor.

Bustenii pentru lemn de foc au dimensiuni mari iar orificiile prin care lemnul de foc trebuie sa ajunga in vatra sunt reduse. Acestia pot fi despicati cu ajutorul unui topor sau utilizand masini pentru despicat bustenii.

masini pentru despicat bustenii bw

Asa cum am argumentat intr-un articol anterior, utilizarea de masini pentru despicat bustenii nu mai este un moft, ci o necesitate in multe situatii.

Pregatirea lemnelor de foc – ferastraie circulare pentru taiat lemne

In ceea ce priveste pregatirea lemnelor de foc prin debitarea la lungimea potrivita pentru soba in care vor arde, cele mai bune rezultate pot fi obtinute prin utilizarea unor ferastraie circulare pentru taiat lemne.

Aceste circulare sunt special construite pentru a usura taierea lemnelor de foc in conditii de deplina siguranta pentru operator, comparativ cu masinile clasice utilizate de obicei pentru realizarea acestor operatiuni, si aici fac referire la ferastraiele electrice cu lant si motoferastraie.

ferastraie circulare pentru taiat lemne 2 bw

Productivitatea crescuta si gradul de siguranta in utilizare a acestor ferastraie circulare pentru taiat lemne sunt asigurate de constructia compacta a acestora si dotarea cu diferite dispozitive de blocare a busteanului in timpul taierii.

Desi in practica sunt utilizate numeroase alte echipamente pentru pregatirea lemnelor de foc, acestea sunt mai putin eficiente.

Alegerea unor echipamente potrivite pentru pregatirea lemnelor de foc trebuie realizata in functie de anumiti parametri, si anume: productivitatea dorita, locatia unde vor fi utilizate aceste echipamente, dimensiunile maxime ale bustenilor ce vor fi prelucrati.

Chiar daca optati pentru sisteme de incalzire electrice sau cu gaze naturale nu trebuie sa neglijati pregatirea lemnelor de foc, mai ales daca aveti in locuinta o soba, un semineu sau o centrala ce poate fi alimentata cu lemn.