Strunguri universale pentru metal

Strungurile universale pentru metal sunt utilizate in procesul de prelucrare a metalului.  Tipurile de strunguri universale detin cea mai mare pondere din categoria strungurilor pentru metal care se ocupa cu prelucrarea mecanica dintr-un atelier.

strunguri-universale-bernardo-model-standard-360-x-1000

Componente a strungurilor universale:

  • Batiul – dotat cu doua picioare de sprijin care ajuta la fixarea batiului la baza strungului;
  • Cutia de viteze – care are rolul de a controla puterea transmisiei
  • Caruciorul – acesta tine portcutitul si sania transversala
  • Papusa mobila – care poate fi folosita pentru asezarea pe centru a pieselor cu ajutorul unui cap revolver
  • Portcutitul – pozitioneaza cutitele de taiere
  • Axul principal – pozitioneaza piesa de prelucrat cu ajutorul unui universal

Strungurile universale detin un ax principal care efectueaza o miscare de rotatie care este principala actiune in procesul de aschiere. Aceasta actiune este emisa de la motor catre axul principal cu ajutorul unei cutii de viteze.

Cutia de viteze este partea componenta a strungului universal care asigura selectarea optima a vitezei necesara procesului de prelucrare. Caruciorul este componenta care se misca pe batiul strungului pe anumite ghidaje. Cutitul este pozitionat pe suportul portcutit si impreuna cu acesta face o miscare de translatie cu ajutorul deplasarii caruciorului. Papusa mobila ajuta la sustinerea pieselor cu o lungime mare in timpul procesului de prelucrare. In unele cazuri pe papusa mobila pot fi anexate diferite scule ascutite folosite pentru taiere. Miscarea caruciorului si a cutitului este facuta cu ajutorul surubului de ghidare in cazul unui proces de strunjire obisnuita sau de executie de filete.

Pentru a utiliza corect aceste echipamente trebuie sa cunoastem bine functionalitatea lor si in ce ateliere sunt folosite acestea.