Tensionarea panzelor pe ferastraie cu banda

Una din din problemele principale intalnite de mesterii care utilizeaza ferastraie cu banda este tensionarea corecta a panzei panglica pe modelele de ferastraie cu banda.

Aflarea tensiunii corecte a panzei pare sa fie intotdeauna o problema pentru mesterii in prelucrarea lemnului.

Exista numeroase modalitati de tensionare ca, de exemplu, tensionarea panzei asemenea corzilor unei chitare pana cand atingerea panzei produce un anumit sunet.

Desi nimeni nu neaga ca aceste metode pot asigura intinderea corespunzatoare a panzei acestor ferastraie cu banda in cazul in care sunt utilizate de catre persoane cu experienta, care sunt metodele potrivite pentru cei neexperimentati?

Alte teorii sunt si mai abstracte, de exemplu, se recomanda ca panza sa fie intinsa astfel incat aceste ferastraie cu banda sa functioneze „confortabil, liber”. Aceasta teorie este insa mult prea vaga pentru a putea fi pusa in practica.

Ferastrau cu banda

Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa tensioneze corect panzele unor ferastraie cu banda dar nu sunt foarte experimentati, va voi oferi cateva sfaturi practice pentru a face acest lucru astfel incat sa se asigure acuratetea taierii pe modelele de ferastraie cu banda.

Panzele panglica montate pe ferastraie cu banda necesita sa fie tensionate pentru a putea realiza taieri drepte, uniforme, in special in lemn subtire sau gros. Cei mai multi producatori de panze panglica recomanda tensiuni intre 15.000 psi si 20.000 psi pentru o panza uzuala din otel-carbon (HSS).

panze panglica

Cu toate acestea, panzele bimetalice (BiFlex) si cele placate cu carburi sunt mult mai dure decat panzele HSS, astfel incat producatorii recomanda tensiuni mai ridicate in cazul acestora, intre 25.000 psi si 30.000 psi.

De ce este necesara o tensiune atat de mare pe panzele panglica de pe aceste ferastraie cu banda?

Raspunsul este simplu: cu cat panza este mai tensionata, cu atata devine mai rigida si scade mai mult tendinta acesteia de a devia de la taietura.

Tensiunea maxima necesara este cea ceruta de taierea maxima realizata, de exemplu taierea unor piese din lemn de esenta tare sau busteni cu inaltimea maxima pe care o permit aceste ferastraie cu banda. In cazul in care nu se realizeaza astfel de debitari se poate slabi putin tensiunea.

Toate panzele panglica, indiferent de latime, necesita aceeasi tensionare, pentru puterea maxima de debitare.

Factorul variabil este forta de taiere necesara. De exemplu, este necesara o forta de aproximativ 200 Lb pentru o panza cu latimea de ¼ inch si grosimea de 0.025 inch pentru a obtine o tensiune de 25.000 psi.

In schimb, pentru o panza cu latimea de ¾ inch si grosime de 0.032 inch va fi necesara o forta de 800 Lb pentru a crea o tensiune de 25.000 psi.

Tensiunea indicata pe cele mai multe panze de cele mai multe ori nu este corecta.

De obicei scalele indica o tensiune mai mare decat tensiunea panzei de pe aceste ferastraie cu banda.

Testele realizate de reviste de specialitate in industria de prelucrare a lemnului au confirmat afirmatia anterioara.

De obicei, arcurile utilizate pe scalele de tensionare pe aceste ferastraie cu banda se slabesc in timp reducandu-le astfel acuratetea.

Volante

Astfel, cum putem sa aflam daca panza este tensionata corect? Se recomanda utilizarea unui tensiometru, chiar daca acesta este scump.

Pentru a tensiona corect o panza se recomanda tensionarea acesteia pana cand manometrul indica tensiunea corecta pentru panza imediat urmatoare mai lata.

De exemplu, daca tensionati o panza cu latimea de 3/8 inch, se recomanda setarea scalei la ½ inch. Acest artificiu functioneaza de cele mai multe ori deoarece cele mai multe operatiuni de taiere nu necesita tensiunea maxima.

O alta metoda de tensionare a panzei montate pe ferastraie cu banda este sa se testeze tensiunea prin adunarea abaterii panzei in lateralele taierii.

In acest caz, prima data se seteaza ghidajul superior la 6 inch inaltime fata de masa apoi, aplicand o tensiune moderata cu degetul se impinge panza in partile laterale.

Este recomandat ca panza sa nu aiba o deviere mai mare de ¼ inch. Desigur, trebuie sa apreciati care este tensiunea moderata!

Desi ultimele doua metode functioneaza, ele sunt imprecise, dar, asa cum am specificat mai devreme, tensiunea maxima a panzei nu este necesara in multe din cazuri.

Se testeaza ulterior cu o bucata de lemn de test inainte de a trece la debitarea efectiva a piesei de lucru. Daca panza se opreste in taietura (presupunand ca este ascutita corespunzator si ghidajul lucreaza corespunzator) atunci tensiunea trebuie crescuta.

Debitare lemn cu ferastraie cu banda

Atunci cand se debiteaza lemn de esenta tare panza este solicitata, daca tensiunea panzei este necorespunzatoare atunci panza va devia, iar lemnul poate fi afectat.

Abilitatea panzei de a rezista deflectiei este obtinuta prin combinarea catorva factori incluzand alegerea pasului corespunzator, latimea panzei si reglarea corecta a ghidajelor.

Cu toate acestea, cel mai important factor este aplicarea tensiunii corespunzatoare asupra panzei.

Unii meseriasi in prelucrarea lemnului vor afirma ca tensionarea panzei panglica pe ferastraie cu banda vor conduce la uzura rapida a masinilor. Pe baza testelor realizate de-a lungul timpului se poate afirma ca acest lucru este incorect.

Daca se utilizeaza ferastraie cu banda cu volante de 18 inch sau mai mari se presupune ca acestea vor efectua taieri serioase periodic. Pentru tensionarea panzei acestora se recomanda utilizarea unui tensiometru deoarece cadrele solide ale acestora permit supratensionarea panzei ce risca astfel sa se rupa.

In speranta ca aceste sfaturi v-au fost utile pentru tensionarea corecta a panzelor panglica pe ferastraie cu banda va promitem sa revenim cu alte informatii suplimentare intr-un articol ulterior.