Repere generale despre masini de gaurit si frezat

In industria de prelucrare a metalului se utilizeaza in mod frecvent masini de gaurit si frezat.

Aceste masini de gaurit si frezat sunt scule utilizate, in general, la realizarea diferitelor forme prin eliminarea excesului de material pentru obtinerea unui produs finit.

Modelele de masini de gaurit si frezat pot fi utilizate pentru realizarea unei game largi de aplicatii complicate precum: operatiuni de taiere, filetare, rutare, indreptare si gaurire.

Acestea mai pot fi utilizate pentru realizarea de matrite, ceea ce implica prelucrarea unei bucati de otel astfel incat sa fie folosit cu diferite functii precum modelarea plasticului sau a monezilor.

Frezare matrita

In ceea ce priveste aceste masini de gaurit si frezat, ele sunt capabile sa prelucreze o varitate mare de metale, de la aluminiu pana la inox. In funtie de materialul ce urmeaza a fi prelucrat, viteza masinii poate fi reglata la o turatie mica sau mare.

Materialele moi sunt, in general, gaurite si frezate la viteze mai mari in vreme ce materialele mai moi necesita prelucrare la un numar redus de turatii pe minut. In plus, in cazul materialelor tari, cantitatea de material ce poate fi taiata pe tura este mai mica decat in cazul materialelor moi.

In general, operatorii acestor masini de gaurit si frezat actioneaza masinile cu ajutorul avansurilor ce spre un dispozitiv numit cap frezor.

Atunci cand materialul trece prin directia capului frezor acesta taie (aschiaza) din material pentru a obtine forma dorita. Utilizand accesorii precum mese de precizie si suruburi de ghidare, miscarea materialului, precum si a capului frezor, poate fi mentinuta la o diviziune de 0.001 inch (0.025 mm) pentru a obtine taierea perfecta.

masini de gaurit si frezat cu operare manuala

Suplimentar, unele masini de gaurit si frezat pot fi dotate cu axe pentru arbore, dispozitive care fixeaza freza taietoare. Freza se roteste in jurul axei arborelui ce poate fi utilizata, de obicei, pentru ajustarea vitezei.

Majoritatea acestor masini de gaurit si frezat sunt, de asemenea, dotate cu o masa de lucru care este utilizata ca suport al piesei de prelucrat si pentru avansul piesei.

Masa de lucru se deplaseaza, in genereal, in doua directii iar la unele modele este actionata cu ajutorul unui motor. Daca se face referire la modele moderne de masini de gaurit si frezat, acestea sunt dotate cu motor electric pentru avans si sistem de racire.

masini de gaurit si frezat

Aceste masini de gaurit si frezat pot fi gasite in diferite dimensiuni de la micro, mini, de banc, cu coloana, mari, pana la gigantice.

Acestea pot avea suprafete plate, unghiulare, curbate sau neregulate.

Suplimentar, pot avea orientare verticala sau orizontala. In cazul unor masini de gaurit si frezat verticale axul frezeaza vertical iar in cazul celor orizontale, frezarea se face cu axul pozitionat pe orizontala.

Modelele de masini de gaurit si frezat pot fi actionate manual sau computerizat utilizand asa-numitul „control numeric computerizat” sau CNC (masini de gaurit si frezat cu CNC).

In plus, fata de axele X, Y si Z care se regasesc in mod traditional aceste masini de gaurit si frezat manuale, o masina de gaurit si frezat cu CNC contine, de obicei, inca una sau doua axe suplimentare.

Aceste axe suplimentare permit o flexibilitate mai mare si o precizie superioara. Aceste masini de gaurit si frezat cu CNC elimina necesitatea unui operator prevenind astfel potentiale riscuri de accidentare conducand si la reducerea costurilor de productie.