Masini pentru roluit profile – evolutie

Care este evolutia modelelor de masini pentru roluit profile de-a lungul istoriei?

Roluirea tevilor si a profilelor este o parte importanta a vietii noastre cotidiene desi multi nu realizeaza acest lucru. Peste tot in jurul nostru exista produse si masini pentru roluit profile cu care acestea sunt realizate, doar ca trebuie sa stim unde sa ne uitam.

Desi prelucrarea metalului are o istorie lunga, incepand inca din vremuri biblice, roluirea profilelor asa cum o cunoastem noi daca luam in calcul ca tevile si profilele nu au fost utilizate pana cand chinezii nu le-au folosit pentru drenarea apei, apoi SUA pentru alimentarea cu apa urmati de englezi care au utilizat tevile din fonta pentru tevile de apa in anii 1700.

Acestea au fost primele utilizari ale tevilor si profilelor ceea ce inseamna ca arta indoirii si utilizarea de masini pentru roluit profile abia incepea sa se contureze.

masini pentru roluit profile

Abia in 1926, cand a fost posibila obtinerea unui otel maleabil, cu o concentratie de carbon mai mica ce permitea rularea foii intr-o bara si sudata, producerea de tevi si profile a devenit economica si rentabila.

Astfel tevile si profilele au devenit produse ieftine si usoare ideale pentru utilizarea intr-un numar mare de aplicatii precum: productia de aeronave, constructia de autovehicule si nave maritime, industrii care s-au dezvoltat intensiv in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Astazi, tevile si profilele sunt utilizate in diferite forme datorita utilizarii unor masini pentru roluit profile din ce in ce mai performante. In zilele noastre, tevile si profilele se regasesc peste tot in jurul nostru (vesela, masini, avioane, trenuri, linii de alimentare cu apa etc.).

Roluirea profilelor este un proces de baza de prelucrare a metalului prin formarea de tevi si profile intr-un mod specific.

Exista mai multe tipuri de roluire a profilelor incluzand roluirea dupa o forma sau roluirea libera, impreuna cu temperatura suportata si procedurile de prelucrare la rece.

Roluirea dupa forma sau roluirea prin rotire sunt la fel si pot fi utilizate pentru formarea unei forme de din teava sau profil cu ajutorul unor matite.

Aceste masini pentru roluit profile pot realiza multe roluiri simple sau multiple si sa creeze forma dorita.

Roluirea libera presupune prelucrarea profilului sau tevii kinetic ceea ce presupune ca forma roluirii nu depinde de vreuna din aceste masini pentru roluit profile.

masini pentru roluit profile cu 3 role

Producatori ale acestor masini pentru roluit profile sunt numerosi. Acestia dezvolta in echipamentele oferite cele mai noi tehnologii astfel incat putem considera ca evolutia acestei industrii nu stagneaza si ca aceasta este in permanenta evolutie.