VENTILATOARE RADIALE – Norme de siguranta si protectie

Ventilatoare radiale

ventilatore radiale

In utilizarea ventilatoarelor radiale sunt necesare luarea unor masuri de protectie pentru folosirea corecta si in siguranta a acestor echipamente. Pentru siguranta operarii cu astfel de unelte, trebuie avuta in vedere respectarea normelor exploatarii si reguli ce privesc utilizarea.

Operatorul va folosi pentru protectie: o pereche de ochelari, masca pentru praf si o casca. Atunci cand un procedeu din timpul prelucrarii devine periculos este recomandat ca acesta sa fie suspendat si sa se gaseasca solutii pentru operarea in siguranta.

ventilatoare radiale

Utilizarea corecta a ventilatoarelor radiale

Recomandarile pentru utilizarea corecta a ventilatoarelor radiale:

– Parcurgerea manualului de utilizare si respectarea normelor de folosire, utilizarea acestuia la operatiunile pentru care a fost construit, avandu-se in vedere restrictiile acestuia.
– Respectarea normelor de siguranta si protectie electrica locala, dar si  normele europene. Conexiunile electrice se vor face numai de personalul calificat.
– Verificarea conectarii orificiului de absorbtie inaintea pornirii utilajului.
– Utilizarea utilajului expus umiditatii este interzisa, pentru a preveni riscul de electrocutare. Echipamentul se va pastra in spatii ferite de umiditate.
– Ventilatoarele radiale nu se vor folosi in preajma unor substante inflamabile, pentru a evita o posibila explozie.
– Aceste echipamente vor fi folosite numai pentru rumegus. Amestecul de spanal metalic cu rumegus poate duce la un incendiu.
– Este obligatoriu ca inainte sa fie curatat sau de a-i fi inlocuit sacul, echipamentul sa fie inchis si deconectat de la reteaua de alimentare cu energie.
– Pentru a nu intra in contact cu praful rezultat in urma procesului de prelucrare a lemnului, se recomanda sa se utilizeze ochelari de protectie si masca de praf.
– Inlocuirea cablurilor stricate sau repararea acestora este necesara pentru o buna functionare a ventilatoarelor radiale. Cablurile electrice nu trebuie sa intre in contact cu lucrurile ascutite, ulei si cu alte substante chimice.
– Alimentarea cu energie a utilajelor trebuie facuta in mod corespunzator, in concordanta cu nevoile pe care le manifesta fiecare tip de ventilator radial.
– Este recomandat ca atunci cand se utilizeaza un ventilator radial sa nu trecem degetele sau alte lucruri prin orificiul de absorbtie.
– Orificiul de absorbtie al ventilatoarelor radiale este recomandat sa fie mascat atunci cand nu sunt folosite.

Respectarea normelor de siguranta si de protectie a utilizarii ventilatoarelor radiale duce la o operare corecta si sigura.