Alegerea unui router CNC pentru lemn

In vederea alegerii unui router CNC pentru lemn trebuie avute in vedere anumite criterii in functie de activitatea pe care o desfasurati intr-un atelier de prelucrare a lemnului sau o fabrica mica de mobilier. In functie de dimensiunile de prelucrare, alegerea routerului CNC potrivit este usor de realizat. Modelul ales trebuie sa permita prelucrarea pe lungime, latime si inaltime optime pentru piesele de prelucrat. Un alt criteriu extrem de important este posibilitatea prelucrarii routerului CNC pe 3 sau 4 axe. Un router CNC care opereaza doar pe 3 axe va permite realizarea unui program si conceperea unei piese tridimensionale (avand in vedere cele 3 dimensiuni: lungime, latime si inaltime).

router CNC
La modelele de routere CNC pentru lemn ce pot prelucra 4 axe sunt prevazute pe langa cele 3 dimensiuni: lungime, latime si inaltime si cu o axa rotativa.
Piesa care urmeaza sa fie prelucrata se fixeaza intre doua varfuri (cu niste universaluri) iar unealta debitoare va efectua prelucrarea pe piesa ce este antrenata intr-o miscare circulara. O alta caracteristica a unui router CNC este modalitatea fixarii piesei de prelucrare pe masa echipamentului. Unele Routere CNC pentru lemn asigura fixarea piesei cu ajutorul unor brede de fixare, pe cand alte modele sunt dotate cu sisteme de fixare cu vacuum.
Un criteriu important in alegerea routerului CNC potrivit este modalitatea de fixare a sculei taietoare. Unele dintre modelele de routere CNC sunt echipate cu receptii ISO (ISO 30, ISO 40 etc.) ce asigura fixarea piesei taietoare cu ajutorul unui con. Aceste modele sunt echipate de regula cu magazii de scule (cu 6 conuri) si permit interschimbarea automata a sculelor prin schimbarea conurilor in timpul executiei prelucrarii.
Exista insa modele de routere CNC care nu sunt echipate cu receptii morse ci sunt dotate standard cu receptii de bucse elastic. Aceste modele de routere CNC au scula aschietoare fixata cu ajutorul unei pensete in axul masinii.
Cele mai multe din routerele CNC pentru lemn sunt prevazute cu sensor de reglare a lungimii sculei taietoare.
Prima miscare efectuata dupa inceperea efectuarii programului de catre un router CNC este reglarea masinii-unelte.
Cele mai multe dintre routerele CNC pot fi prevazute cu o consola. Routerele de dimensiuni mici sunt livrate cu o consola DSP, permitand optional dotarea cu alte console. Routerele CNC pentru lemn de dimensiuni mari sunt prevazute standard cu console de lucru Mach3, Osay sau Syntec. Un alt criteriu in alegerea unui router CNC este soft-ul cu care acesta este dotat.
In alegerea optime a unui router CNC pentru lemn trebuie sa avem in vedere pe langa aceste aspecte si tipul aplicatiei, aria de folosire si bugetul disponibil.