Presele hidraulice – reguli de siguranta

Presele hidraulice sunt utilaje utilizate in mai multe activitati de prelucrare in ateliere de prelucrare metalica, ateliere de intretinere, ateliere de reparatii precum si in alte sectoare ale industriei.
Reguli de siguranta de baza:
Se recomanda ca inainte de inceperea operatiunii de prelucrare sa se verifice cu atentie presele hidraulice. Daca se va constata vreun defect se va inlocui imediat piesa defecta sau uzata. Echipamentul cu toate piesele si accesoriile trebuie sa fie depozitate in conditii optime.
Suruburile si piulitele trebuie sa fie stranse bine pentru ca masina unealta sa fie utilizata in conditii sigure.
Pentru a fi in siguranta operatorul trebuie sa tina mainile departe de zona de prelucrare atunci cand pistonul este in miscare. Zona de pericol este de preferat sa fie marcata in lateral cu simbolul de atentionare.

presa-hidraulica-atentionare
Echipamentul nu trebuie sa fie oprit in timpul operarii, cand este aplicata forta pe o piesa de prelucrat, pentru ca forta de rezistenta care va aparea la repornire poate sa dauneze presei sau sa accidenteze operatorul.
Astfel se recomanda sa se elibereze piesa de prelucrat si sa se ridice pistonul inainte de a opri echipamentul.
Este recomandat purtarea ochelarilor de protectie si a echipamentului mulat pentru a evita riscul accidentarii.
Se recomanda evitarea utilizarii presei hidraulice in urmatoarele conditii:
– zone cu pericol de explozie
– in spatii deschise
– in zone cu temperaturi extreme +5 grade C< > +50 grade
La presele hidraulice presiunea maxima de presare poate fi manifestata pentru o scurta perioada de timp. Este recomandata evitarea exercitarii presiunii maxime atunci cand pistonul este iesit mai mult de ¾ din lungimea sa, pentru a evita deterioraerea pistonului.
O presa hidraulica trebuie sa fie fixata pe podea, pentru a evita rasturnarea datorita pieselor grele asezate pe masa. Se recomanda utilizarea presei hidraulice doar pe orizontal sau vertical. Este interzisa operatiunea de sudare pe masa de presare. Aceasta actiune poate duce la defectarea presei sau la accidentarea operatorului.

presele hidraulice
Pentru utilizarea corecta a unei prese hidraulice este necesar parcurgerea unor etape:
– operatorul trebuie sa citeasca si sa inteleaga manualul de utilizare
– presa trebuie verificata inainte de inceperea operatiunii, de catre personal calificat
– este esentiala inlocuirea pieselor uzate sau a celor care nu sunt originale
– sursa de alimentare cu energie electrica trebuie sa corespunda cu specificatiile de pe placuta de identificare a motorului
– purtarea unui echipament special de catre operator pentru evitarea aciidentarilor
Astfel, utilizarea corecta si respectand regulile de siguranta va prelungi durata de folosire a presei hidraulice exploatate.