Reglarea ferastraielor circulare pendulare

Ferastraiele circulare pendulare sunt utilizate la diferite operatiuni de debitare a pieselor din lemn, fiind prevazute cu o panza circulara. Pentru o utilizare corespunzatoare este necesar ca echipamentul sa fie montat si instalat corect.

ferastrau-pendular-bernardo-model-tms-255
Un ferastrau circular pendular este alcatuit din urmatoarele componente: switch on/off, buton de blocare, maner de deblocare unitate taietoare, maner transport, bolt blocare unitate de taiere, parghie blocare mecanism culisare, parghie blocare unghi mitra, opritor pentru canelare, orificiu fixare, scala debitare unghi, mitra paralela, protectie panza circulara, limitator masa, slot panza, scala unghi inclinare, parghie blocare unghi inclinare si hota exhaustare rumegus.

ferastrau circular
Pentru a debita corect lemnul este necesar ca ferastraul pendular sa fie montat corespunzator pe bancul de lucru:

– fixati echipamentul in pozitia de montare pe bancul de lucru
– dati gauri in fiecare din locatiile marcate, ajustand diametrul si adancimea gaurilor pentru suruburile folosite
-insurubati suruburile in gaurile de montare, pentru a fixa ferastraul circular pe bancul de lucru
Unghiul standard dintre panza circulara si masa de taiere in cazul unui ferastrau circular pendular este de 90 de grade.
Unghiul de inclinare in cazul unui ferastrau circular pendular, selectat ca model de exemplificare, este de maxim 45 de grade.
Ca sa ajustam unghiul de inclinare se slabeste initial dispozitivul de blocare si se rasuceste unitatea de taiere pana cand unghiul de inclinare este complet. Apoi se verifica unghiul de inclinare cu o scala. Atunci cand se constata ca unghiul de inclinare nu are 45 de grade se ajusteaza. Se slabeste piulita de blocare de pe surubul de ajustare si se strange sau se slabeste surubul de ajustare pentru a atinge un unghi de 45 de grade. La final strangeti din nou piulita de blocare.
Inainte de a incepe operatiunea de debitare trebuie sa se asigure o adancime corecta de taiere, fiind necesar sa se efectueze o taiere de test.
Atunci cand panza de ferastrau nu taie corespunzator este necesar sa o ajustati astfel:
– slabiti piulita de blocare de pe surubul de ajustare
– veti roti surubul de reglare astfel incat panza circulara sa atinga adancimea de taiere dorita
– strangeti piulita de blocare
Pentru a avea o exploatare eficienta este necesar ca ferastraul circular pendular sa fie montat, instalat si ajustat corespunzator.