Fierastrau circular – generalitati si clasificare

Fierastrau circular, masina-unealta exploatata frecvent, avand multiple functionalitati in atelierele de prelucrare a lemnului. Acest echipament este folosit la debitarea in orice plan si in orice directie fata de directia fibrelor lemnului, utilizand una sau mai multe panze circulare.

fierastrau circular
Fierastraiele circulare se clasifica dupa mai multe criterii. In functie de operatiunea efectuata, intalnim:
– ferastrau circular de debitat busteni, cu care se realizeaza debitarea bustenilor in piese de cherestea;

schema fierastrau circular

Aceasta categorie de fierastraie circulare este utilizata la transformarea bustenilor in piese de cherestea. In momentul de fata, debitarea cu ferastraiele circulare se aplica in deosebi pentru bustenii subtiri. Se utilizeaza ferastraiele circulare si pentru debitarea bustenilor grosi, dar aceste echipamente se exploteaza pentru acest scop din ce in ce mai rar datorita pierderilor mari in rumegus.
– fierastrau circular de tivit si/sau spinticat, cu ajutorul caruia se tiveste, respectiv se spinteca piesele de cherestea; operatiunea prin care se indreapta marginile pieselor de cherestea cu ajutorul ferastraielor circulare, se numeste tivire, iar ferastraiele care o executa se numesc ferastraie circulare pentru tivit.
– fierastrau circular de retezat si sectionat pentru debitarea perpendiculara pe fibrele bustenilor si a pieselor de cherestea;
– fierastrau pentru formatizat panouri, utilizat la construirea panourilor din lemn si pentru a aduce panourile brute la forma si dimensiunile standard;

fierastrau circular cu masa
– fierastrau pentru taiat panouri, folosit la debitarea panourilor din lemn in piese mai mici utilizate la fabricarea mobilei sau a altor produse finite.
Daca luam in calcul directia de debitare fata de fibrele lemnului, ferastraiele circulare se clasifica in:
– ferastrau pentru taieri longitudinale
– ferastrau pentru taieri transversale
In functie de realizarea miscarii de avans, ferastraiele circulare sunt:
– ferastrau cu avans manual
– ferastrau cu avans mecanic
Fierastraiele cu avans manual sunt utilizate tot mai rar, dar se folosesc inca in atelierele cu volum redus de productie, in schimb, cele cu avans mecanic functioneaza cu ajutorul mecanismelor cu role, sini, lant etc.