Masina de aplicat cant – exploatare

Masina de aplicat cant model este utilizata la aplicarea cantului pe obiecte de lucru drepte, curbe sau rotunde. Acest tip de echipament se utilizeaza fie la prelucrarea canturilor de tip ABS, PVC, cant melaminat sau furnir. Constructia compacta face ca aceasta masina-unealta sa fie utilizata atat la procesile statice cat si mobile. Avantajele prezentate de aceasta masina de aplicat cant sunt: controlul fara grade a temperaturii care permite folosirea unei arii largi de adezivi, incalzirea in prealabil pentru utilizarea rapida. In ceea ce privesc ariile greu accesibile, cantul poate fi preadevizat.

masina-mobila-pentru-aplicat-cant-bernardo-model-ebm-60-profi

Cantitatea de adeziv potrivita pentru masina de aplicat cant

Adezivul se aplica pe cant cu ajutorul boltului, care este piesa de legatura intre piston si biela. Atunci cand echipamentul este incalzit si granulele de adeziv iau forma luchida, este necesar sa rotiti boltul reglabil in pozitia ”0”(in sensul acelor de ceasornic). Faceti proba inainte pe un cant pentru a masura cantitatea de adeziv, care trebuie sa fie de aprox. 1 metru. Urmeaza sa porniti comutatorul, dupa care dirijati cantul printre piese pana cand rola de trasnport trage automat cantul. Desfaceti usor boltul ajustabil pentru adeziv, invers acelor de ceasornic, pana cand cantul este acoperit uniform. Cand ajustati, trebuie sa tineti cont ca cilindru are nevoie de 2, 3 secunde pentru a transporta adezivul din rezervor in sus. Boltul ajustabil nu trebuie sa fie fixat dupa ce utilajul s-a racit.

masina-mobila-pentru-aplicat-cant-bernardo-model-ebm-60-profi (1)

Prinderea canturilor in cazul masinii de aplicat cant
Piesa de prelucrat trebuie sa fie cu 2, 3 mm mai subtire decat canturile.

Debitarea canturilor la lungime la masina de aplicat cant
Debitati canturile dupa lungimea piesei de prelucrat cu cca.6 cm.

Modalitatea de operare a masinii de aplicat cant

La inceperea operatiunii de prelucrare intai se pune masina-unealta in functiune, pornind comutatorul principal. Cand adezivul ajunge la temperatura de 170 de grade, se aprinde lampa de control. Tinand cont de materialul granulat, echipamentul trebuie sa se incalzeasca 4-8 minute pentru a ajunge de la 0 la 170 de grade celsius. Dupa acest timp, pot sa fie lipite piese de prelucrat de mici dimensiuni. Atunci cand se lipesc piese de dimensiuni mai mari, este necesar sa se astepte pana cand materialul granulat devine lichid. (aprox. 20 de minute). Bara de ghidare va fi pusa pe piesa de prelucrat si rola de presare cat mai aproape de piesa de prelucrat fara sa o atinga. Echipamentul se manevreaza cu mana dreapta. Dupa ce masina este pornita se trece banda cantului cu mana stanga prin cele doua piese de ghidare spre rola de alimentare. Cantul de aplicat este deplasat tot inainte. Se asteapta 2 secunde pana cand cantul ajunge la rola de presare si se preseaza rola pe piesa de prelucrat. Cand rola este in miscare, aceasta se deplaseaza automat cu o viteza de 4m/min. Nu fortati echipamentul pentru ca riscati ca viteza sa devina inconstanta. La finalul operatiunii, verificati daca echipamentul este condus pe aceeasi inaltime si directie pana cand surplusul de aplicare este inlaturat din rola de presare.

masina de aplicat cant