Despre foarfece si ghilotine pentru tabla

Foarfece de tabla sau ghilotine? Care sunt mai eficiente?

 

Modelele de ghilotine sunt masini ce pot debita diferite materiale in functie de designul lor.

Cuvantul ”ghilotina” este asimilat cu o lama care taie prin cadere verticala.

Utilizate la inceput ca metode de executie, in special in perioada Revolutiei Franceze, ghilotinele moderne sunt echipamente utilizate pentru debitarea diferitelor materiale.

ghilotine debitare tabla bw

In industria de prelucrare a tablei sunt utilizate frecvent ghilotine si foarfece de banc pentru debitarea diferitelor profile, bare sau foi metalice de diferite dimensiuni.

In categoria numita generic ghilotine se regasesc: ghilotine manuale (inclusiv foarfece de banc), ghilotine industriale cu motor si ghilotine hidraulice cu motor.

Categoria modelelor de ghilotine manuale este formata din ghilotine manuale pentru debitarea foii metalice, foarfece de banc si forfece manuale pentru debitat profile.

Acestea sunt des intalnite in micile ateliere de confectii metalice oferind un raport bun cost-beneficiu.

ghilotina-manualabw

Modelele de ghilotine industriale cu motor sunt masini profesionale ce pot lucra in regim de utilizare intens pentru debitarea foii metalice.

Acestea permit selectia de debitare unica sau in serie facilitand productia de serie.

ghilotina-industriala-cu-motorbw

Modelele de ghilotine hidraulice cu motor sunt dotate cu pistoane hidraulice ce asigura forta necesara debitarii.

Aceste modele permit debitarea foilor metalice de dimensiuni foarte mari.

In categoria ghilotinelor hidraulice se intalnesc ghilotine hidraulice cu taiere oscilanta care realizeaza debitarea foii metalice prin oscilatii realizate de catre cilindrul hidraulic asupra lamei de taiere si ghilotine hidraulice cu culisa care asigura debitarea printr-un sistem de culisare a lamei.

ghilotina-hidraulica-cu-motorbw

 

Ghilotine cu sistem de forfecare

Ghilotinele cu sistem de forfecare realizeaza taierea prin intermediul unui brat ce de misca pe un rulment fara a permite jocul acestuia.

Bratul se misca dintr-un punct superior pana aproape de cadrul chilotinei permitand fixarea unei suprafete mari de foaie metalica pana in punctul de taiere, lucru ce impiedica deflectia tablei.

Ghilotina foarfeca

Ecartamentul spate al acestor modele de ghilotine este atasat in partea inferioara si se ridica pe masura ce lama de debitare coboara si impiedica blocarea materialului intre cutite si ecartament.

 

Ghilotine cu sistem de coborare

Principiul de ghilotina incorporat in echipamentele pentru prelucrarea tablei a fost implementat si imbunatatit in permanenta.

Majoritatea modelelor de ghilotine moderne functioneaza cu ajutorul unor ghidaje si necesita anumite abateri ce pot avea un efect direct asupra grosimii foii ce trebuie debitate.

Ghilotina clasica

De asemenea bratul se misca spre partea inferioara cu aproximativ 1o, lucru ce permite lamei sa coboare si sa taie foaia metalica.

In cazul acestor ghilotine este foarte important ca cele doua lame sa fie perfect paralele pentru a evita deflectia foii metalice.

 

Un aspect important atunci cand trebuie sa alegeti dintre multitudinea de ghilotine disponibile pe piata este ca modelul ales sa aiba capacitatea de a realiza sarcina de lucru.

Majoritatea modelelor de ghilotine de pe piata sunt insotite de informatii referitor la grosimea foii de otel si de inox pe care o pot debita.

Unele modele de ghilotine ofera indicatori de taiere avand ca referinta otelul moale care necesita o forta de 60.000 PSI (ponds per square inch) ~ 42 kg/mm2, in vreme ce altele au ca referinta otelul A-36 ce necesita o forta de debitare de 80.000 PSI ~ 56kg/mm2.

Capacitatea de debitare a otelului este aproape intotdeauna mai mici decat cea pentru debitarea otelului A-36. Surpinzator este ca anumite tipuri de aluminiu pot necesita aceeasi forta de debitare ca otelul.

Din motive evidente, este recomandat atunci cand doriti sa realizati achizitia unei astfel de ghilotine sa solicitati parerea unei persoane avizate tehnic.