Prese pentru metal – caracteristici

Care sunt echipamentele numite prese?

Acestea sunt utilizate frecvent in industria prelucrarii foii metalice.

Care este aria de utilizare si importanta acestor prese?

Masinile de presat, prese, sunt echipamente utilizate pentru diferite operatiuni ce necesita aplicarea unor forte mari. Acestea realizeaza operatiunea de presare a unui material, obiect etc.

exemplu utilizare bw

Actiunea de presare presupune exercitarea unei presiuni asupra unui material, obiect, pentru a-i reduce volumul, a-i da o anumita forma, a extrage lichidul din el etc.

In categoria masinilor de presat se regasesc: prese pentru dorn, prese de atelier, prese pneumatice de atelier, prese hidraulice de atelier cu cilindru fix, prese hidraulice de atelier cu cilindru deplasabil, masini hidraulice universale de atelier, prese hidraulice portale, prese cu cadru hidraulic, prese cu cadru dublu hidraulic etc.

Modelele de prese pentru dorn sunt masini de presat manuale, de dimensiuni reduse care dezvolta forte pana in 5 tone si sunt utilizate, de obicei, pentru presarea rulmentilor, a bucselor, pentru operatiuni usoare de stantare, de indoire, de brosare, de indreptare etc.

presa-pentru-dorn bw

Modelele de prese de atelier sunt masini de presat cu actionare manuala care sunt utilizate, de obicei, pentru lucrari de reparatii si montaje precum: turtire, indoire, montarea rotilor dintate etc.

presa-manuala-de-atelier bw

Modelele de prese pneumatice de atelier sunt masini de presat actionate manual sau cu ajutorul presiunii generate de un compresor de aer (pneumatic) care sunt utilizate, asemenea modelelor anterioare, pentru lucrari de reparatii si montaje precum: turtire, indoire, montarea rotilor dintate etc.

Spre deosebire de modelele cu actionare manuala, modelele cu actionare pneumatica au o productivitate mult mai ridicata.

presa-pneumatica-de-atelier bw

Modelele de prese hidraulice de atelier cu cilindru fix sunt masini de presat a caror forta de presare este generata prin intermediul unui cilindr hidraulic cu ajutorul unui motor electric.

Aceste prese pot dezvolta forte de presare foarte mari (pana la 400-500 tone forta) iar cilindrul este pozitionat fix in mijlocul distantei dintre montanti.

presa-hidraulica-de-atelier-cu-cilindru-fix bw

Modelele de prese hidraulice de atelier cu cilindru deplasabil sunt masini de presat care dezvolta forte de presare foarte mari cu ajutorul unui motor electric ce actioneaza pompa hidraulica ce determina avansul pistonului. Avansul pistonului poate fi actionat si manual.

Acestea sunt utilizate pentru operatiuni de reparatii si montaje, reglarea sculelor, testarea diferitelor piese etc.

presa-hidraulica-de-atelier-cu-cilindru-deplasabil bw

Modelele de masini hidraulice universale de atelier sunt prese universale ce sunt actionate motorizat iar forta de presare este realizata cu ajutorul unui cilindru hidraulic.

Acestea dezvolta forte de presare foarte mari si au o constructie ce permite o arie universala de utilizare.

presa-hidraulica-universala-de-atelier bw

Modelele de prese hidraulice portale sunt masini hidraulice de presat ce pot dezvolta forte mari (300-400 tone forta).

Din punct de vedere constructiv aceste modele sunt dotate cu un batiu (pat) deplasabil printre montanti. Patul respectiv are dimensiuni foarte mare facilitand prelucrarea foilor metalice de dimensiuni mari.

Presele hidraulice portale sunt utilizate, in general, pentru realizarea operatiunilor de indreptare.

presa-hidraulica-pentru-indreptare bw

Modelele de prese cu cadru hidraulic sunt masini de presat cu cadru dotate cu cilindru hidraulic ce genereaza forta de presare.

Aceste prese sunt ideale pentru operatiuni de indoire a pieselor metalice datorita constructiei robuste.

presa-cu-cadru-hidraulic bw

Modelele de prese cu cadru dublu hidraulic sunt masini de presat cu cadru dotate cu cilindri hidraulici pentru generarea fortei de presare.

Spre deosebire de modelele anterioare, acestea au si masa inferioara actionata hidraulic.

Aceste prese sunt ideale pentru operatiuni de indoire a pieselor metalice datorita constructiei robuste.

presa-cu-cadru-dublu-hidraulic bw

Pentru alegerea corecta a unei prese trebuie sa tineti cont de specificul aplicatiei pe care doriti sa o realizati, precum si de forta presoare a presei.