Despre masini pentru roluit tabla

Care sunt operatiunile pe care le putem realiza pe masini pentru roluit tabla? Care este eficienta acestor masini?

Operatiunea de roluire a tablei presupune prelucrarea la rece a acesteia cu ajutorul unor masini pentru roluit tabla si obtinerea unor forme curbe.

Modalitati indoire cilindri

Principiul de functionare al masinilor pentru roluit tabla este relativ simplu, si anume foaia metalica este introdusa printre rolelele masinii si prin miscarea stanga-dreapta si viceversa a foii si coborarea rolei presoare, foaia se curbeaza pana se obtine forma dorita.

Exemplu roluire

Modelele de masini pentru roluit tabla sunt masini dotate cu 3 sau 4 cilindri (role cilindrice) care sunt actionate manual sau motorizat si care realizeaza operatiunea de roluire a tablei (indoirea tablei in forma de cilindru sau con).

Exemplu roluire 2

In categoria numita masini pentru roluit tabla sunt cuprinse: masini manuale pentru roluit tabla, masini motorizate pentru roluit tabla, masini hidraulice de roluit cu 3 cilindri asimetrici, masini hidraulice de roluit cu 4 cilindri asimetrici.

Modelele de masini manuale pentru roluit tabla sunt echipamente dotate cu 3 cilindri ce pot realiza roluirea tablei sub forma unor cilindri de diferite dimensiuni.

Aceste modele sunt caracterizate prin actionarea manuala a rolelor.

masina-manuala-pentru-roluit-tabla bw

Modelele de masini motorizate pentru roluit tabla sunt echipamente actionate cu ajutorul unui motor trifazat, dotate cu 3 cilindri ce pot realiza roluirea tablei sub forma unor cilindri de diferite dimensiuni.

Operarea acestor masini se realizeaza actionand pedalele de actionare a rolelor, fiecare dintree cele doua pedale determinand un sens de rotatie a rolelor.

masina-motorizata-pentru-roluit-tabla bw

Modelele de masini hidraulice de roluit cu 3 cilindri asimetrici sunt dotate cu sistem hidraulic de actionare a rolelor.

Operarea acestor echipamente se realizeaza cu ajutorul unui pupitru de comanda ce controleaza operatiile realizate de masina.

Asa cum reiese si din denumire, aceste echipamente sunt masini pentru roluit tabla cu 3 cilindri ce pot realiza operatiuni de roluire a tablei in forme cilindrice.

masina-hidraulica-de-roluit-cu-3-cilindri-asimetrici bw

Modelele de masini hidraulice de roluit cu 4 cilindri asimetrici sunt asemanatoare ca si principiu de functionare modelelor de masini hidraulice de roluit cu 3 cilindri asimetrici.

Diferenta dintre cele doua categorii o face cilindrul suplimentar care permite si realizarea roluirii conurilor din tabla.

masina-hidraulica-de-roluit-cu-4-cilindri-asimetrici bw

Pentru indoirea conurilor, foaia metalica trebuie pregatita in preabil.

Roluirea conurilor

Dimensiunile acesteia se calculeaza dupa formula:

formula calcul rpluire conuri

In care D, d, R si r sunt diametrele medii

Dupa roluirea piesei de prelucrat, aceasta se indeparteaza ridicand rola superioara a masinii.

Indepartarea materialului

Daca doriti sa achizitionati masini pentru roluit tabla este foarte important sa analizati modelele in functie de urmatorii parametri: grosimea, lungimea maxima a foii de prelucrat, operatiunile ce trebuie realizate (roluire cilindrica sau si conuri), utilizare si productivitate.