Intretinerea modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Modelele de masini pentru frezat cu masa de formatizat sunt nelipsite din atelierele de prelucrare a lemnului.

Masini pentru frezat cu masa de formatizat

Aceste masini pentru frezat cu masa de formatizat trebuie sa fie oprite, iar cablul de alimentare sa fie scos din priza inainte de efectuarea oricaror lucrari de intretinere si raparatii.

Inainte de operare trebuie realizate umatoarele lucrari de intretinere ale modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat: 

  1. Se verifica vizual daca distanta dintre scula taietoare si inelul mesei este de cca. 3 – 8 mm.
  2. Se verifica vizual daca cablul de alimentare prezinta defectiuni si trebuie inlocuit. 

Intretinerea modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Lucrari de intretinere generale ale modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Atunci cand este cazul se verifica urmatoarele componente si se repara sau schimba, si anume:

  1. Se strang suruburile.
  2. Se verifica switch-urile.
  3. Se verifica cablurile.
  4. Se verifica cureaua de transmisie.
  5. Se verifica alte echipamente care pot afecta functionarea normala si in conditii de siguranta a acestor masini pentru frezat cu masa de formatizat.

Masa modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Pentru a preveni ruginirea meselor se recomanda lubrifierea periodica cu vaselina a acestora.

Lubrifierea modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Singurele parti ale acestor masini pentru frezat cu masa de formatizat care necesita lubrifieri periodice sunt rotile pe care ruleaza cureaua de transmisie si rotile dintate. Pentru acestea se recomanda lubrifierea cu vaselina.

Axul trebuie lubrifiat periodic cu ulei.

Cureaua de transmisie a modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat

Se recomanda sa se evite lubrifierea curelei de transmisie deoerece aceasta va patina. Se recomanda schimbarea curelei atunci cand este cazul.

Probleme ce pot aparea in functionarea acestor masini pentru frezat cu masa de formatizat si solutii posibile

 Probleme ce pot aparea in functionarea acestor masini pentru frezat cu masa de formatizat si solutii posibile 

Problema Motiv posibil Solutie
Motorul ruleaza incet sau slab Tensiunea de alimentare este scazuta.Motorul este defect.Switch-ul este defect.Cablurile sunt defecte.  Se verifica tensiunea de alimentare.Se verifica motorul.Se schimba switch-ul.Se schimba clablul.
Motorul se incalzeste. Motorul este supratensionat.Scule taietoare este boanta. Se verifica tensiunea de alimentare.Se schimba scula taietoare.
Cand se frezeaza se arde lemnul. Scule taietoare este boanta.Piesa de lucru este umeda. Se schimba scula taietoare.Se schimba lemnul.
Manivelele pentru reglarea inaltimii si unghiului axului merg greu. S-a depus praf pe mecanism. Se curata mecanismul cu ulei.
Axul nu se roteste la unghi si nu coboara sau urca. Blocajul manivelei pentru reglarea unghiului este blocat.Blocajul manivelei pentru reglarea inaltimii este blocat. Se deblocheaza manivela pentru reglarea unghiului.Se deblocheaza manivela pentru reglarea inaltimii.
Masina vibreaza excesiv. Suprafata podelei nu este plana.Cureaua de transmisie este defecta.Scula taietoare este defecta.Suruburi slabite. Se ajusteaza pozitia masinii.Se schimba cureaua de transmisie.Se schimba scula taietoare.Strangeti suruburile.
Masina nu porneste. Cablul de alimentare nu este conectat.Siguranta este sarita.Circuitul electric are probleme.Switch-ul este defect. Se conecteaza cablul de alimentare.Se schimba siguranta.Se verifica circuitul electric.Se schimba switch-ul.
Switch-ul principal nu functioneaza. Switch-ul este ars.Tensiunea de alimentare este scazuta.Conexiunile electrice sunt slabite sau defecte. Se schimba switch-ul.Se verifica tensiunea de alimentare.Se verifica conexiunile electrice.
Siguranta sare prea des. Motorul este in suprasarcina.Siguranta este prost dimensionata.Scula taietoare este boanta.Switch-ul principal este ars. Alimentati masina mai lent.Se schimba siguranta.Se schimba scula taietoare.Se schimba switch-ul.
Masina face un zgomot ciudat la functionare. Motorul este slabit sau defect. Se verifica motorul.Se repara motorul.

 

Speram ca aceste recomandari pentru intretinerea modelelor de masini pentru frezat cu masa de formatizat va sunt de ajutor pentru exploatarea corecta a echipamentelor din atelierul dumneavoastra.