Platforme cu role – utilitate

Ce se intelege prin platforme cu role? Care este utilitatea si aria lor de utilizare?

platforme

In industrie deseori este necesara transportarea si mutarea diferitelor echipamente sau sarcini de dimensiuni foarte mari.

Asa cum am mentionat si in articolele anterioare una din solutiile pentru transportul acestora poate fi reprezentata de utilizarea unui transpalet.

In cazul necesitatii transportarii unei sarcini agabaritice, de multe ori, un transpalet poate fi ineficient.

In acest caz se recomanda utilizarea unei platforme cu role.

Platformele cu role sunt dispozitive de transport formate dintr-o baza prevazuta cu role pentru transportarea sarcinilor agabaritice.

Acestea pot fi utilizate pentru a transporta sarcini pana la 18 tone (nici un transpalet nu va putea transporta o astfel de greutate).

Modelele de platforme cu role nu realizeaza si operatiuni de ridicare a coletelor, acestea trebuind sa fie asezate sub paletii ridicati cu alte echipamente.

In categoria platformelor se regasesc: platforme cu role, platforme cu role cu disc rotativ, platforme reglabile cu role.

Modelele de platforme cu role sunt cele mai simple tipuri de platforme, ele fiind compuse dintr-o baza fixa prevazuta cu role mobile.

Acestea sunt utilizate, de obicei, pentru mutarea rectilinie a sarcinilor de dimensiuni foarte mari.

platforme cu role

Modelele de platforme cu role cu disc rotativ, spre deosebire de platformele din categoria anterioara, sunt dotate cu un disc in partea superioara.

Aceste disc se roteste pe baza platformei cu ajutorul unui rulment sau bile din otel.

In cazul acestor platforme, suprafata de contact cu sarcina este, de fapt, discul rotativ ce permite rotirea cu usurinta a sarcinii ce trebuie transportate.

platforme cu role cu disc rotativ

Modelele de platforme reglabile cu role sunt dotate cu doua suprafete de contact prevazute cu roel pentru transport ce sunt fixate cu ajutorul unei tije reglabile.

Acestea sunt utilizate pentru transportul unor sarcini de dimensiuni agabaritice care nu permite utilizarea unui alt tip de platforme datorita centrului de greutate.

platforma-reglabila-cu-role

Utilizarea de platforme cu role este tot mai frecventa deoarec acestea prezinat numeroase avantaje precum: costul de achizitie redus fata de un transpalet, sarcinile mari pe care le pot transporta, spatiul de manevrare necesar foarte mic.

In cazul in care aveti de transportat sau mutat un echipament sau colet de dimensiuni agabaritice este recomandat sa aveti in vedere utilizarea unei platforme cu role.