Utilizarea dispozitivului de copiere pentru strunguri pentru lemn

Dispozitivele de copiere de pe strunguri pentru lemn sunt ideale pentru a face copii multiple ale pieselor cilindrice dupa o piesa existenta.

0

Acestea fac posibila replicarea unei arii largi de forme cilindrice rapid si eficient. Acestea sunt accesorii de valoare pentru strunguri pentru lemn.

Principiul de operare pentru dispozitivele de copiere pentru strunguri pentru lemn

 Piesa ce trebuie copiata poate fi o matrita sau un profil taiat de-a lungul unei piese plate.

Oricare dintre acestea va fi fixat in dispozitivele de copiere pentru strunguri pentru lemn iar piesa de lucru va fi montata intre papusa fixa si cea mobila in sensul de strunjire normal.

Carutul principal este mutat dintr-un capat in celalalt al piesei prin rotirea manivelei laterale si, pe masura ce inainteaza, indeparteaza materialul in mod progresiv, realizand o noua copie.

Ghidarea se realizeaza cu ajutorul unui pin care ruleaza de-a lungul piesei existente. Miscarea carutului este controlata de un mecanism cu rack si pinion printr-o cutie de viteze.

Carutul principal pe care este fixat cutitul are ajustari fine ce permit sa fie reglat inainte pentru a face taieri succesive, indepartand mai mult material de pe piesa de lucru pana cand forma este copiata.

Dispozitivele de copiere montate pe strunguri pentru lemn copiaza forma dar rezultatul final trebuie sa fie slefuit. Operatiunea de slefuire se poate realiza cu ajutorul unei masini de slefuit cu banda.

 

Ajustarea si utilizarea unui model de dispozitiv de copiere pentru strunguri pentru lemn

 Ajustati inaltimea dispozitivului de copiere astfel incat rack-ul (6) si bara laterala rectangulara (10) sunt la acelasi nivel si inatimea cutitului este in centru piesei ce trebuie strunjite.

Aceasta ajustare este realizata prin strangerea sau slabirea suruburilor coloanelor ajustabile pe inaltime.

  1. Ajustati cutitele inainte de pornirea strungului astfel incat acestea sa preia succesiv adancimea ceruta. Aceasta adancime poate fi mai mare cand se incepe lucrul dar pe masura ce se avanseaza se recomanda indepartarea unui start mai mic de material.

1

  1. Maner
  2. Carut principal mobil
  3. Manivela ajustare adancime taiere
  4. Manivela miscare laterala
  5. Cutie de viteze
  6. Rack
  7. Placa verticala
  8. Colaona ajustabila pe inaltime
  9. Centru fixare
  10. Bara laterala rectangulara
  11. Lagar fixare batiu
  12. Menghine sablon
  13. Capac protectie
  14. Cutite
  15. Batiu
  16. Tub socket
  17. Placa fixare inferioara
  18. Menghine fixare sablon
  19. Surub manivela  

2

Exemplu de asamblare dispozitiv de copiere pentru strunguri pentru lemn

In cazul modelului de dispozitiv de copiere pentru strunguri pentru lemn prezentat anterior, asamblarea se face astfel:

  • Pozitionati cele doua lagare (11) pe batiul strungului cu socketurile in jos. Trageti inelul batiului in lagar si de asemenea fixati orificile de fixare aliniat. Fixati bolturile de fixare (16) prin partea inferioara a placii (17) si introduceti capatul surubului in orificiile filetate (15). Acest surub poate fi strans pentru a fixa intregul ansamblu.

3

  • Fixati coloanele ajustabile pe inaltime (8) vertical pe placa (7) la fiecare capat al dispozitivului de copiere. Verificati orificiile in fiecare placa verticala, fixati partea superioara a coloanelor ajustabile in interiorul placilor verticale, treceti centrul (9) prin cest orificiu si infiletati-l in coloana ajustabila pe inaltime. Cu coloanele ajustabile pe inaltime fixate atasati dispozitivul de copiere in cele doua lagare deja atasate pe batiu. Cu alte cuvinte pozitionati intregul ansamblu in lagarele de fixare de pe batiu.

4

  • Strangeti cele doua suruburi prin centre (9).

5

  • Atasati manivela laterala (4) la axul de pe carutul principal (2) prin strangerea suruburilor.

6

  • Atasati manerul pentru mana libera (9) in boltul din pivot (1).

7

  • Introduceti cutitele in orificiul din ghidajul principal, ajustati-le astfel incat cea mai lunga proiectie a lor sa fie deasupra si fixati-le strangand suruburile.

8

  • Atasati menghinele pentru piesa de copiat (18 – 3 piese) pe bara laterala rectangulara (10). Aceste menghine sunt fixate in pozitia interioara a barei laterale rectangulare utilziand trei suruburi de fixare.

9

  • Dispozitivul de copiere pentru strunguri pentru lemn este gata pentru utilizare.

10

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti modul in care lucreaza un dispozitiv de copiere pentru strunguri pentru lemn.