Masina de aplicat cant – exploatare

Masina de aplicat cant model este utilizata la aplicarea cantului pe obiecte de lucru drepte, curbe sau rotunde. Acest tip de echipament se utilizeaza fie la prelucrarea canturilor de tip ABS, PVC, cant melaminat sau furnir. Constructia compacta face ca aceasta masina-unealta sa fie utilizata atat la procesile statice cat si mobile. Avantajele prezentate de aceasta masina de aplicat cant sunt: controlul fara grade a temperaturii care permite folosirea unei arii largi de adezivi, incalzirea in prealabil pentru utilizarea rapida. In ceea ce privesc ariile greu accesibile, cantul poate fi preadevizat.

masina-mobila-pentru-aplicat-cant-bernardo-model-ebm-60-profi

Cantitatea de adeziv potrivita pentru masina de aplicat cant

Adezivul se aplica pe cant cu ajutorul boltului, care este piesa de legatura intre piston si biela. Atunci cand echipamentul este incalzit si granulele de adeziv iau forma luchida, este necesar sa rotiti boltul reglabil in pozitia ”0”(in sensul acelor de ceasornic). Faceti proba inainte pe un cant pentru a masura cantitatea de adeziv, care trebuie sa fie de aprox. 1 metru. Urmeaza sa porniti comutatorul, dupa care dirijati cantul printre piese pana cand rola de trasnport trage automat cantul. Desfaceti usor boltul ajustabil pentru adeziv, invers acelor de ceasornic, pana cand cantul este acoperit uniform. Cand ajustati, trebuie sa tineti cont ca cilindru are nevoie de 2, 3 secunde pentru a transporta adezivul din rezervor in sus. Boltul ajustabil nu trebuie sa fie fixat dupa ce utilajul s-a racit.

masina-mobila-pentru-aplicat-cant-bernardo-model-ebm-60-profi (1)

Prinderea canturilor in cazul masinii de aplicat cant
Piesa de prelucrat trebuie sa fie cu 2, 3 mm mai subtire decat canturile.

Debitarea canturilor la lungime la masina de aplicat cant
Debitati canturile dupa lungimea piesei de prelucrat cu cca.6 cm.

Modalitatea de operare a masinii de aplicat cant

La inceperea operatiunii de prelucrare intai se pune masina-unealta in functiune, pornind comutatorul principal. Cand adezivul ajunge la temperatura de 170 de grade, se aprinde lampa de control. Tinand cont de materialul granulat, echipamentul trebuie sa se incalzeasca 4-8 minute pentru a ajunge de la 0 la 170 de grade celsius. Dupa acest timp, pot sa fie lipite piese de prelucrat de mici dimensiuni. Atunci cand se lipesc piese de dimensiuni mai mari, este necesar sa se astepte pana cand materialul granulat devine lichid. (aprox. 20 de minute). Bara de ghidare va fi pusa pe piesa de prelucrat si rola de presare cat mai aproape de piesa de prelucrat fara sa o atinga. Echipamentul se manevreaza cu mana dreapta. Dupa ce masina este pornita se trece banda cantului cu mana stanga prin cele doua piese de ghidare spre rola de alimentare. Cantul de aplicat este deplasat tot inainte. Se asteapta 2 secunde pana cand cantul ajunge la rola de presare si se preseaza rola pe piesa de prelucrat. Cand rola este in miscare, aceasta se deplaseaza automat cu o viteza de 4m/min. Nu fortati echipamentul pentru ca riscati ca viteza sa devina inconstanta. La finalul operatiunii, verificati daca echipamentul este condus pe aceeasi inaltime si directie pana cand surplusul de aplicare este inlaturat din rola de presare.

masina de aplicat cant

Fierastrau circular – generalitati si clasificare

Fierastrau circular, masina-unealta exploatata frecvent, avand multiple functionalitati in atelierele de prelucrare a lemnului. Acest echipament este folosit la debitarea in orice plan si in orice directie fata de directia fibrelor lemnului, utilizand una sau mai multe panze circulare.

fierastrau circular
Fierastraiele circulare se clasifica dupa mai multe criterii. In functie de operatiunea efectuata, intalnim:
– ferastrau circular de debitat busteni, cu care se realizeaza debitarea bustenilor in piese de cherestea;

schema fierastrau circular

Aceasta categorie de fierastraie circulare este utilizata la transformarea bustenilor in piese de cherestea. In momentul de fata, debitarea cu ferastraiele circulare se aplica in deosebi pentru bustenii subtiri. Se utilizeaza ferastraiele circulare si pentru debitarea bustenilor grosi, dar aceste echipamente se exploteaza pentru acest scop din ce in ce mai rar datorita pierderilor mari in rumegus.
– fierastrau circular de tivit si/sau spinticat, cu ajutorul caruia se tiveste, respectiv se spinteca piesele de cherestea; operatiunea prin care se indreapta marginile pieselor de cherestea cu ajutorul ferastraielor circulare, se numeste tivire, iar ferastraiele care o executa se numesc ferastraie circulare pentru tivit.
– fierastrau circular de retezat si sectionat pentru debitarea perpendiculara pe fibrele bustenilor si a pieselor de cherestea;
– fierastrau pentru formatizat panouri, utilizat la construirea panourilor din lemn si pentru a aduce panourile brute la forma si dimensiunile standard;

fierastrau circular cu masa
– fierastrau pentru taiat panouri, folosit la debitarea panourilor din lemn in piese mai mici utilizate la fabricarea mobilei sau a altor produse finite.
Daca luam in calcul directia de debitare fata de fibrele lemnului, ferastraiele circulare se clasifica in:
– ferastrau pentru taieri longitudinale
– ferastrau pentru taieri transversale
In functie de realizarea miscarii de avans, ferastraiele circulare sunt:
– ferastrau cu avans manual
– ferastrau cu avans mecanic
Fierastraiele cu avans manual sunt utilizate tot mai rar, dar se folosesc inca in atelierele cu volum redus de productie, in schimb, cele cu avans mecanic functioneaza cu ajutorul mecanismelor cu role, sini, lant etc.

Reglarea ferastraielor circulare pendulare

Ferastraiele circulare pendulare sunt utilizate la diferite operatiuni de debitare a pieselor din lemn, fiind prevazute cu o panza circulara. Pentru o utilizare corespunzatoare este necesar ca echipamentul sa fie montat si instalat corect.

ferastrau-pendular-bernardo-model-tms-255
Un ferastrau circular pendular este alcatuit din urmatoarele componente: switch on/off, buton de blocare, maner de deblocare unitate taietoare, maner transport, bolt blocare unitate de taiere, parghie blocare mecanism culisare, parghie blocare unghi mitra, opritor pentru canelare, orificiu fixare, scala debitare unghi, mitra paralela, protectie panza circulara, limitator masa, slot panza, scala unghi inclinare, parghie blocare unghi inclinare si hota exhaustare rumegus.

ferastrau circular
Pentru a debita corect lemnul este necesar ca ferastraul pendular sa fie montat corespunzator pe bancul de lucru:

– fixati echipamentul in pozitia de montare pe bancul de lucru
– dati gauri in fiecare din locatiile marcate, ajustand diametrul si adancimea gaurilor pentru suruburile folosite
-insurubati suruburile in gaurile de montare, pentru a fixa ferastraul circular pe bancul de lucru
Unghiul standard dintre panza circulara si masa de taiere in cazul unui ferastrau circular pendular este de 90 de grade.
Unghiul de inclinare in cazul unui ferastrau circular pendular, selectat ca model de exemplificare, este de maxim 45 de grade.
Ca sa ajustam unghiul de inclinare se slabeste initial dispozitivul de blocare si se rasuceste unitatea de taiere pana cand unghiul de inclinare este complet. Apoi se verifica unghiul de inclinare cu o scala. Atunci cand se constata ca unghiul de inclinare nu are 45 de grade se ajusteaza. Se slabeste piulita de blocare de pe surubul de ajustare si se strange sau se slabeste surubul de ajustare pentru a atinge un unghi de 45 de grade. La final strangeti din nou piulita de blocare.
Inainte de a incepe operatiunea de debitare trebuie sa se asigure o adancime corecta de taiere, fiind necesar sa se efectueze o taiere de test.
Atunci cand panza de ferastrau nu taie corespunzator este necesar sa o ajustati astfel:
– slabiti piulita de blocare de pe surubul de ajustare
– veti roti surubul de reglare astfel incat panza circulara sa atinga adancimea de taiere dorita
– strangeti piulita de blocare
Pentru a avea o exploatare eficienta este necesar ca ferastraul circular pendular sa fie montat, instalat si ajustat corespunzator.